neděle 20. března 2016

Slunce v duši

      Strava, jídlo, spánek. Svatá trojice všech pravověrných fitnessáků, i těch, co jí ovesnou Emco instantní kaši a na Instagramu si takovou fotku označí heštegem fitnesslifestyle. Ale co když se tyhle tři věci snažíte plnit na petsto procent, ale raději si pořád na veřejnosti nesedáte, aby se vám nevyvalily vlny zdola a nechcete se fotit, aby nešly vidět vaše buclaté tvářičky?

 
      Vím, že nevypadám jako člověk, který by byl vyloženě filozoficky založený, věřil v něco jiného než jednorožce a sdílel pravidelně příspěvky ze stránek Citáty na každý den s dost tragickým grafickým zpracováním aka horší než Jurková v malování. Vskutku taková nejsem, bingo. Nicméně i já se dokážu zamyslet nad bytím a nebytím, aniž bych vykrádala myšlenky koučů a Paula Coelho bez uvedení autorů citací. Jedním z rozhodujících faktorů toho, kam povede (nebo nepovede) nejen váš fitness život, je to, jak si nastavíte myslivnu (u některých spíše hájovnu, ale nebudu zlá). A srdíčko, samozřejmě. Když do toho nedáte srdíčko a nepůjdete tomu štěstíčku naproti, tak to nemá smysl. Stručně a jasně, pokud o své cestě, předsevzetí, víře, atakdále nebudete vnitřně přesvědčeni, nepovede se vám to.
      Zkouknete motivační videa, přidáte si do sledujících na Insta všechny stránky, které mají v názvu FIT a MOTIVATION, nakoupíte pět kilo rýže, pět kilo brokolice, patnáct tvarohů a deset kilo kuřecích prsou. Čokoláda se pro vás stane sprostým slovem. Nedejbože větrník, latté s plnotučným mlékem, makronka, nebo máslový croissant, ehm, nechala jsem se unést. A říkáte si, jo, jsem jedna z nich. Prvních pár dní tomu věříte, vzorně jíte, vzorně si všechno fotíte a zapisujete. A pak přijde jedno selhání, najednou to nemá smysl a vyžerete celou lednici. Jen brokolice tam zůstane. Propadnete skepsi, že jste neschopní, buchty neupečete ani s BIO kypřícím práškem a znovu začnete procházet motivační videa a nakupovat brokolice. Nový díl hororu Kruh s vámi v hlavní roli je tu.

 
     Řádně jsem to zdramatizovala, ale asi chápete, co tím chci říct. Žít zdravě a sportovat se musí stát vaší součástí a musíte tomu skutečně věřit. Při selhání si neříkat už to nemá smysl, ale brát to jako chvilkový výpadek. Prostě mít slunce v duši i bez předpovědi počasí. Mně v tomhle vážně pomohlo zakousnout se do sportu a tréninků. Předtím, než jsem začala trojbojařit a strongmanit a vzpírat, jsem si dortíčky vyčítala, protože mi přece kazily postavu do plavek (do kterých jsem se po asi 4 letech oblékla minulé léto). A v duchu si říkala, že jako ty fitness modelky nikdy nemůžu vypadat, když nebudu stoprocentní a prohnaná patnácti filtrama a Photoshopem navrch. Když jsem ale začala trénovat naplno (a pak se zrakvila), tak to, že jsem si dala croissant s nutelou, byl můj poslední problém. Začala jsem se soustředit ne na jednu puzzli, ale na celou skládačku. Chci být dobrá ve vzpírání? Musím pokud možno kvalitně jíst a kvalitně odpočívat. Kulatý zadek a ploché břicho je pak bonus. A muži ti jsou taky bonus. 

Demonstrace bonusů :D
      Doufám, že tento můj výlev někdo pochopí, ale asi to neumím lépe popsat :D. Je potřeba si najít cíl, nemusí být konkrétní, vašim vývojem a měnícími se preferencemi se určitě bude měnit. Zjistíte, že máte na víc, nebo jste se přecenili. Ale i to se stává, protože jsme lidi a děláme chyby, my ženy teda moc ne, samozřejmě. (Překvapivě) se mi postava začala nejvíce měnit, a když jsem jí přestala tak moc řešit. Ale věřila jsem, že to, co dělám, dělám správně a že je to pro mě to nejlepší. A ano, pořád si jednou za čas spočítám kalorie, abych věděla, jak v průměru denně jím. Ne proto, že bych byla posedlá, ale proto, že kontrola musí být :D. 
    Takže suma sumárum, co tím chci říct? Pozitivní myšlení. S ním zvládnete vše. Teda kromě toho, že byste se stali poníkem nebo jednorožcem. 

P.S. Můžete si říkat, že tady rozdávám moudra, ale přitom, jak se říká u nás, jsem jen mladý smrad. A nic jsem nedokázala. A nemám medaile z IFBB. A žádnou fotku s bikinou. A žádná bikina nemá fotku se mnou. Nicméně mám asi to nejcennější, jsem šťastná a spokojená sama se sebou. 

#sebeláskasmrdí

    

8 komentářů:

  1. Za kazdym clankem bych napsala 3x amen!! :)) tvuj humor je proste strop! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím princezno. Po jednom "špatném" (které to vlastně je,když nám udělá radost)jídle neztloustnu, stejne jako po jednom zdravém nezhubnu ;) Never mind..Myslím, že většina z nás je aktuálně vyblblá z těch všech dokonalých bikinek na fb či insta..Pfff tělo mě NAŠTĚSTÍ neživí, tak chci žít a jídlo, cvičení si užívat :))
    Mája

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svatá pravda :) život se má užít a ne přežít :)

      Vymazat
  3. Demonstrace bonusů je nejlepší! :DD

    A samozřejmě máš pravdu, taky to tak mám (jakože tu zkušenost, i když tu pravdu vlastně taky!:D)

    Když jsem sportovala jen kvůli tomu, abych nějak vypadala, dát si něco "špatnýho" znamenalo pokazit celý cvičení. Teď si klidně můžu dát cheesecake, a chvilku na to hodit nový PR, a nějaký "pokazila jsem to cheesecakem" se najednou stává úplně absurdním :) (a jako bonus to, že úplně rozteklá zrovna taky nejsem:D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snažila jsem se ty muže nakreslit věrohodně, ale nevím, jestli se mi to povedlo :( :D přesně tak, když si dám osobák, tak je mi úplně jedno, jestli jsem snědla jeden nebo tři větrníky... :D

      Vymazat