neděle 19. června 2016

Nebuď naivní, princezno

      Upozornění: V tomto článku opět párkrát narazím na Adenike, takže komu hrozí, že mu po přečtení praskne cévka při psaní moralistických komentářů, ať to raději ani nečte.     
      Jídlo po malých porcích 6krát denně, snídaně do půl hodiny po probuzení, 3krát týdně kardio nalačno a steppřík při vaření, ať dostanu (nejen) svoje půlky do varu, zázračné pilulky, cvičební plány podle předních českých bikin, žádné sacharidy odpoledne ... Ano, přesně tím vším se řídím. Anebo taky kecám. Jsem naivní holka, ale některým kecům nevěřím ani já, čestné.  Takže co vám určitě nepomůže na cestě za vaším ultimate hot body?


1. Věřit zázračným pilulkám
"Ale Dana Morávková říkala, že po těch prášcích má prdelku jak dvacítka." Ano, existují poměrně "zázračné" látky, které z vás udělají vysekanou kost. Ale nekoupíte je na základě reklamy v televizi a na orální užívání můžete taky rovnou zapomenout. Pěkně injekčně, to je jistotka.  Nebudu vám tady psát tajné tipy a triky, bohužel nepatřím do poměrně rozšířené skupiny sypačů a sypaček. Nicméně pokud máte zvídavého ducha, tak ten Svatý grál určitě najdete. 

2. Řídit se plány profesionálních kulťáčků
"Musíš jíst tvaroh, protože kdo jí tvaroh, vidí až za roh. A aspoň 8 porcí jídla denně, jinak ti to spadne. A anabolické okno je důležitější než narozeniny tvojí starý, to si pamatuj, kámo". Když to vezmu globálně, většina z nás jsou rekreační cvičenci, kteří to dělají, protože je to baví, nemají nikterak výjimečnou genetiku a ani zlatou kreditní kartu, a prémiový účet na ParticlePeptides. Proto nechápu, proč se lidé tak strašně rádi řídí tréninkovými a výživovými plány někoho úplně jiného, ač úspěšného, tak nejspíše diametrálně odlišného jedince. To je jako byste dávali vašemu domácímu oslíkovi (tím nemyslím partnery, samozřejmě) krmení, co se dává dostihovým koňům s hodnotou několika milionů. Neexistuje patent na úspěch v podobě dokonale kulatého zadku, zad jako ranvej nebo řádných kytar místo stehen. Ale až ten patent vynaleznu, napíšu vám tady svoje číslo účtu, slibuju. A taky nemusíte trénovat dvoufázově 4krát týdně. Nejspíše vám to bude, no, abych byla něžná, k ničemu. 

3. Omezovat se na jeden výživový směr
"Já teď jedu to paleo, víš jak, ketóza, je to boží, cítím se jako nový člověk. Jen si nejsem úplně jistý, jestli v paleolitu jedli mandlové máslo. " Paleo, bio, sacharidové vlny, glutenfree, lowcarb, highcarb, pijušťávuzrohujednorožce směry jsou super v tom, že se máte čeho chytit, když nevíte, která bije. Jedete striktně a nemusíte zapojovat vlastní fantazii. Ale myslím si, že dlouhodobě pro lidské zdraví (a psychiku) není úplně žádoucí si odpírat určitou skupinu potravin, pokud se samozřejmě nejedná o potravinovou alergii. Chutná mi kebab. Ale obsahuje hodně soli, v tortille lepek a taky spoustu radosti v mé tváři. Takže zatímco píšu článek mi odpadává zelí do klávesnice. Takže si jej občas dám, bez výčitek a je mi tak nějak hezky.

4. Používat stroje/doplňky/pomůcky, které používají "všichni, kdo něco znamenají"
"Já jsem teď začala ťapkat ne stepperu a u toho pro jistotu nosím i fitness korzet, aby mi náhodou z toho silového tréninku nezhrubnul pas. A řeknu ti, je to boží." Ehm, asi všichni ví, na co narážím. Netýká se to jen stepperu, korzetů, ale napříkla i katsuu pásek. Podobné pomůcky totiž mají jediný smysl. Svým působením zamezit přívodu kyslíku do mozku tak, aby vás poté jeho nedostatek donutil koupit si další podobnou kravinu. Poradím vám daleko lepší investici. Pošlete ty peníze mně a já udělám dobročinnou sbírku pro oběti korzetů. 

5. Následovat jídelníčky Světa zdraví nebo ve doporučení ve skupině 30denní výzva apod.
"Papáme hodně ovocíčka, ale sýry jenom light a masíčko jednou denně, aby nám neuhnily střevíčka." No, takže se uklidníme. Jasně, na ovoci není nic špatného, ale neznám nějaký extra důvod proto, abych ho jedla víc než dvakrát denně. Ovoce je totiž tvořeno fruktozou, a jak rychle ho sníte, tak rychle po něm máte chuť na něco dalšího. A proč nejíst light sýry a jogurty a všechno, co je odtučněné? Protože jednoduše s tukem to lépe chutná, právě tuk je nositel chuti. Navíc dvacítka eidam šmakuje asi jako podrážka od boty, ale takový parmezán, nebo cheddar, nebo 40% gouda, to jsou jinačí grády. Co se týče problematiky bílkovin, většina výživářských skript ze zlatých devadesátek doporučuje 0,8-1,3 g/kg váhy. Pak to poroste jako houby po dešti. A když bude někdo jíst více, tak to bude nový Coleman s rakovinou tlustého střeva. Kecy. Lidské tělo zvládne strávit bez nějakých problémů i 4 g/kg váhy. Samozřejmě každé tělo je jiné a nelze paušalizovat, z někoho by se při takových hodnotách mohl stát prdící obláček. Vyzývám proto všechny ženy, nebojte se bílkovin, poměrně dost zasytí a vaše gainz dostanou nový rozměr. 

6. Cvičit jen prdelku a kašlat na vršek
"Třikrát týdně jedu nohy a zadek a břicho, ale na vršek necvičím, nechci mít ruce jako Arnie." Leg days jsou jako farmářské trhy. Všichni na ně pravidelně chodí a mluví o nich, páč je to IN. Cvičit prdelku je důležité, o tom žádná, nejen pro vás, ale i vaše okolí. Silné a pevné hýždě jsou základ nejednoho šťastného vztahu. Ale plandající ruce a ručičky jako hůlčičky takový vztah na pevných základech dokáží pokazit. Nemluvě o disbalancích, ale i tom, že holka má být sexy od hlavy po paty a na tricák se dá sbalit nejeden sameček.

A čeho se naopak nebát? 

Těžkých tréninků a trénování jedné partie vícekrát týdně, nejen Beník Christovao ví, že těžký váhy jsou to správné...
Proteinu, jelikož protein není steroid, ale není ani samospásný...
Růžového oblečení do fitka, protože vám to sekne...
Sacharidů navečer, páč se po nich hezky hajá...
Cheatmeal ještě nikoho nezabilo, takže kebab volá...

Realtime kebab!

P.S. Za ty narážky skončím v pekle, ale dokážu s tím žít. 
P.S.2 Ten kebab je skutečný a skutečně dobrý.



11 komentářů:

  1. Ježiš já se vždycky tak nasměju :D a cítím se jako neznaboh, protože o některých těch "fitness vychytávkách" jsem nikdy neslyšela :D

    OdpovědětVymazat
  2. Adel tvoje články jsou bezva! No to je slabý slovo :D úplně suprčupr peckozni :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, peckozní přidávám do své slovní zásoby, to slovo se mi líbí :D

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Adelko,jestli se chces zasmat, tak zkus fb blog anorexie vs obezita a nebo jeste sovicku a jeji fitness ucty(2 na fb, 2 na IG a heden blog, protoze jak rika #zijuproto a #musisfurt a hlavne je drsna jak smirglpapir,protoze jede bomby:D ) a ja ty tve clanky zeruuu :))))

    OdpovědětVymazat
  5. Parádní článek, vyloudil mi úsměv na tváři :D Ale trochu bolestné je, že se to fakt děje a korzety a všechny zázračné pilulky, steppery a já nevím co všechno drtí IG a FB a ...žijeme tím všichni, "juhů"!! Ať si to strčí někam :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to smutné, ale my racionálně založení potom aspoň vynikneme v tom stádu :D

      Vymazat
  6. S tím růžovým oblečením jednoznačně souhlasím! Nevím co proti němu všichni mají, myslím že mi mocinky sluší! :D

    -zlomenymec.pise.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, vypadáme jako princezny vždy a všude :D

      Vymazat