neděle 10. července 2016

IIFYM nebo pojmenované obžerství?

    Na sociálních sítích se nám rozmáhá další nešvar. Po nadvládě heštegu eatclean, případně paleo, přichází módní vlna IIFYM. Kdybych to měla přirovnat k nějakému dalšímu trendu, tak je to nové "jsem holka a jedu silový trénink".  
   Abychom si ujasnili pojmy a dojmy, co je to vlastně IIFYM? V anglickém originále If it fits your macros, můj volný český překlad "když ti to splňuje makra" (ano, pokud máte pocit, že vývoj mojí angličtiny skončil někde na druhém stupni základní školy, nejste daleko od pravdy). Takže když vám jídlo splňuje makra, můžete dávat 3krát denně číze i s okurkou od Čízburgera Eddieho, protože hranolky jsou dobrý na holky a burgery jsou prostě burgery (doufám, že jste všichni viděli film Trestná lavice!) a večer tam na jistotku poslat tvaroh? Kdepak pusinky, ne tak úplně. Při IIFYM jsou důležité nejen makroživiny, ale i mikroživiny, tedy vitamíny a minerály, na něž jsou takové chuťovečky dost slabé a v tabletách se nedá žrát všechno. Z toho vyplývá, že i pravověrní IIFYMáci jí zdravě, většina jejich jídel obsahuje dostatek mikroživin, ale pak tam naférovku v nějakém jídle, zcela bez výčitek, napálí zmrzlinku, donutek, pizzu atakdále. 


   Jaké jsou výhody IIFYM? Nemusíte se 6 dní v týdnu trápit tvarohem, masem na vodě, suchou rýží, ovesnýma vločkama. A taky se jednou týdně nemusíte přežrat do plných (a kalorickým nadbytkem z jednoho dne tak smazat kalorický deficit z dnů předchozích), protože jedna bikina povídala. Počítáním kalorií a kombinováním jídel s vysokou nutriční hodnotou a těch s prázdnými kaloriemi, z nichž gainz asi nenarostou, navíc eliminujete nájezdy na ledničku a zájezdy k babičce, respektive zájezdy k babičce ze zištných důvodů ( aneb sním babičku, dědu a plech borůvkového koláče). Navíc je to trvale udržitelný styl stravování, na který nepotřebujete jídelníček od Havlíčka a Cajthamlové, ani zlaté cihličky v peněžence, páč nemusíte pít ultrapřísné koktejly za petsto tisíc. 
   V čem tedy tkví současný boom IIFYM? V tom, že se za tuto zkratku dá schovat spoustu problémů, ať se záchvatovitým přejídáním, bulimií nebo vyloženě nezdravým stravováním. Za poruchami příjmu potravy se skrývají psychické problémy a ty si každý přizná jen velmi těžko, protože být "psychicky nemocný" není IN, všichni chtějí být cool, svalnatí, vysekaní, šťastní 24/7, bohatí, obklopeni značkovými věcmi a kávami ze Starbucks. Anebo snad znáte někoho, kdo dobrovolně a z fleku přizná, že má problém s jídlem? K takovému uvědomění většinou přichází až po dlouhém trápení. Takže si raději některé fitnessky oheštěgují fotky tagem iifym, než aby řekly,  "lidi, mám problém s jídlem a právě jsem vybagrovala ledničku". Při současné fitnessmánii navíc nemůžete veřejně přiznat, jak nezdravě jíte, protože by na vás nejspíše zprava přiletělo kuřecí prso a zleva nízkotučný jogurt. 
   IIFYM neznamená cpát se nesmysly od rána do večera, není to omluva pro nekončící cheatdays. Je to určitý životní styl provázený vážením jídla a počítáním kalorií. Pokud jste pokročilí v macroskills, můžete klidně váhu a tabulky odhodit v dáli. Pro slabší kousky (jako jsem třeba já) je Myfitnesspal nejlepší kámoš. Často se mě třeba ptáte, kolik času to zabere a jak moc mě to omezuje. Samotné zapisování zabere asi tak 3 minuty denně. A co se týče omezení, no, vzhledem k tomu, že u toho, co dělám, chci vypadat dobře as fuck, tak trochu nekomfortu třeba v tom, když jdeme s kamarády někam ven a já si nemůžu dát úplně všechno, co je v jídelním lístku vypsáno, nejspíše zvládnu. Jak jsem již psala v minulém článku, důležitá je rovnováha. Jím zdravě a proháním se po louce s jednorožci, ale když mám chutě, tak si klíďo píďo zajdu na pořádného burgera s hranolkama a coleslawem, Pěkně si to napočítám a pak zase jím tak, aby moje tělo zvládalo tréninky, pracovat, myslet a být boží. 

Tak clean, že víc clean už to být nemůže.
Kokinkaaaa.

P.S. Článek je nezvykle vážný, já vím. Ale bylo načase napsat i něco hodnotného. 
P.S. 2. Kdyby vás zajímal článek o tom, jak si napočítat makroživiny, rozdělit jídla, časovat, tak bych možná mohla napsat další hodnotné dílo, z kterého budou těžit i příští generace. Nicméně budu ráda, když mi to do komentářů napíšete, páč já na takové chytré řeči moc nejsem.

14 komentářů:

  1. Máš pravdu, IIFYM se rozmohlo stejně jako jiné směry a je to dobře, tedy v případě, že se za něj lidé neschovávají. Respektive nekonečné cheaty nebo PPP.
    Mně IIFYM z PPP právě pomohlo a zcela mi vyhovuje :) Vážení už beru jako samozřejmost, kalorické tabulky taky, sem tam něco jen tak odhadnu a svět se nezboří, prostě... pohoda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně jak píšeš, pokud IIFYM je skutečně IIFYM, tak je to jedině dobře :). A taky někdy střílím od oka, ale už na to máme vyvinutý cit :D.

      Vymazat
  2. Článek o makroživinách určitě napiš, zajímalo by mě to :)

    OdpovědětVymazat
  3. Piš si zájemce dva - já vydám za dva, takže se vždycky počítám dvakrát ;) :D

    OdpovědětVymazat
  4. Já bych článek o makrozivinach taky brala ;-).

    OdpovědětVymazat
  5. Boziiii clanek!!!! :) prej nizkotucny jogurt :D jinak mas pravdu se vsim, od posledniho do posledniho pismenka, iifym znamena jist zdrave (nekdo jede opravdu na 100% ciste, coz obdivuju, me staci ke stesti 70% zbytek neco dobreho) a ten clanek napis :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Vendulko a už ho v hlavě tvořím :D. Já dodržuju nějakých 80/20, ale jsou dny, kdy jím jako z reklamy na clean food :D

      Vymazat
  6. Možná nezvykle seriózní článek .. ale ten tvůj úžasnej humor mě zas dostal pod stůl :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujii Venduli, už se těším, až se zase někdy zasmějeme spolu na nějakých závodech :D

      Vymazat
  7. Jasně, že napiš, že se ptáš :-)

    OdpovědětVymazat